MagyarEnglish

Képgaléria

 

Szavazás

Honnan hallott a Kenyérváróról?

Ismerősömtől, családtagomtól hallottam - 14.7%
Plakáton, szórólapon olvastam - 9.2%
Helyi tv képújságján olvastam - 6.4%
Helyi tv-ben láttam - 9.2%
Helyi újságban olvastam - 4.6%
Délmagyarországban olvastam - 9.2%
Rádióban hallottam - 8.3%
Interneten olvastam - 11.9%
Hirdetőtáblán láttam - 0.9%
Egyéb - 25.7%

Összes szavazat: 109
The voting for this poll has ended on: 15 ápr. 2012 - 00:00

Szavazás

Ismeri Ön a Kenyérvárót, a mórahalmi Fenntartható Fejlődés Házát?

Igen - 85.2%
Nem - 14.8%

Összes szavazat: 162
The voting for this poll has ended on: 26 okt. 2011 - 00:00

Szavazás

Előnyben részesítené vásárláskor a Homokháti termékeket, ha azok megkülönböztető jellel (Védjeggyel) lennének megjelölve?

igen, jó ötletnek tartom - 66%
nem, anélkül is tudom melyik a helyi termék - 4.3%
nem tartom fontosnak - 6.2%
mindegy, nálam az ár számít - 11.5%
mindegy, nálam a minőség számít - 5.3%
talán igen - 6.7%

Összes szavazat: 209
The voting for this poll has ended on: 21 jún. 2011 - 00:00

GY.I.K.

Keresés

 

Möglássátok ide még valami fenntarthatót építenek!

A Homokháti kistérség számos olyan természeti-földrajzi, gazdasági jellemzővel rendelkezik, melyekre építve megvalósulhat a térség fenntartható fejlődése. A napsütéses órák száma egyike a legmagasabb értékeknek Magyarországon belül, és a térség jelentős termálvízkinccsel is rendelkezik. Ezek az adottságok lehetővé teszik az alternatív energiaforrások (nap és hőenergia) alkalmazását, a termőföld minősége pedig a környezetbarát termesztési módokhoz is kitűnő feltételeket teremt.
A térség gazdaságában meghatározó szerepe van a helyi termelőknek, illetve a helyi alapanyagokra épülő mezőgazdasági, élelmiszeripari vállalkozásoknak. A természeti adottságok lehetővé teszik az ökológiai termelést, a kiváló minőségű mezőgazdasági termékek előállítását. Kiaknázva Mórahalom és a térség adottságait dinamikusan növekszik a turizmus is.
Ezek azok a gazdasági alapok, melyekre építve biztosítható a vidék – gazdasági és környezetvédelmi értelemben vett – fenntartható fejlődése, mely sok fejlesztés, elképzelés kiinduló gondolata.
Mórahalom Város Önkormányzata 2008 évben pályázatot nyújtott be a Környezet és Energia Operatív Program „A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző mintaprojektek” című pályázati felhívásra.
A „mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza” című projektet a közreműködő és irányító szervezet támogatásra érdemesnek minősítette, így 2009-ben megkezdődhetett a több, mint 210 millió Ft összértékű, 95 %-os támogatottságú projekt megvalósítása.
A beruházás gerinceként olyan szakmai és üzleti központ jön létre, ahol többségében homokháti, garantáltan jó minőségű termékek, ökotermékek, a későbbiekben egyéb homokháti áruk kerülnek értékesítésre. A ház üzemeltetése mellett a központ tevékenysége szaktanácsadás, oktatás és információ szolgáltatás.
Az István király u. 8. szám alatt most kivitelezés alatt lévő új épület mind funkcióival, mind működésével és műszaki megoldásaival a fenntartható fejlődést szolgálja és hirdeti.
Az épület helyszíne Mórahalom központjához így a Szent Erzsébet fürdőhöz is közel található a főút mellett, mely minden irányból jól megközelíthető gyalog, vagy akár kerékpárral is, ezzel is támogatva a környezetbarát közlekedési módokat. A ház energiaellátása a helyi alternatív energiaforrásokra alapozva kerül kialakításra – a Mórahalmi Geotermikus Kaszkádrendszer részeként - egyúttal példát is szolgáltatva a megújuló- és alternatív energiaforrások alkalmazása terén.
Bár a műszaki megoldások is rendkívül fontosak, az épület funkciója az, amely igazán segítheti a vidék fenntarthatóságát. A földszinten és az első emeleten találhatóak majd a helyi termékek mintaboltjai, a második emeleten a bemutató terem, konferenciaterem és iroda helyiségek ahol a helyi termékek, és azok védjegye kerül kiállításra, illetve biogazda és egyéb a térség fenntartható fejlődését segítő képzések, szakmai tevékenységek folynak majd.

A helyi élelmiszereket – tej, tejkészítmények, péksütemény, savanyúság, zöldség-gyümölcs, húsáru, gyümölcs és zöldség készítmények, bio- termékek, bor - értékesítő üzletek létrehozásának célja, hogy megfordítsa a fenntarthatóság szempontjából káros tendenciákat.
Sajnálatos folyamat ugyanis, hogy a vidéki, mezőgazdasági kistérségek, így a Homokháti Kistérség élelmiszerüzletei is döntően térségen kívülről származó élelmiszereket értékesítenek, miközben a térségben előállított élelmiszer minősége és mennyisége is alkalmas lenne nemcsak a helyi igények ellátására, hanem a jó minőségű és biztonságos eredetű terméket kereső, környezettudatos „bevásárló turizmus” vonzásár is.
A helyben termelt élelmiszer vásárlásával a helyi lakosság támogatást nyújt a helyi munkahelyek fenntarthatóságához, garantáltan biztonságos élelmiszert fogyasztanak, így egyszerre haszonélvezői, generálói a minősített, utánkövetett és kis környezeti terheléssel piacra jutatott termékek előállításának. Az üzlettel szeretnénk a térség termelőit összefogni és olyan értékesítési hálózatot kialakítani, mely segíti a vásárlók gyors és minőségi kiszolgálását és a beszállítók termékeinek, áruinak folyamatos felvásárlását.


A projekt során nem kizárólag egy üzletház kialakításáról van szó. Kialakításra kerül a helyi és környezeti tartalmat egyszerre hordozó minősítés kritériumrendszer és védjegy is, mely a fent bemutatott forgalmazandó termékek körét határozza meg. Az üzletekben megvásárolhatóak lesznek a Homokháti Portéka Védjegyezett termékek, melyek a környék termelőinek jó minőségű helyi mezőgazdasági termékei, élelmiszerei. A Védjegy használati jogát bármely helyi élelmiszeripari és mezőgazdasági vállalkozó megszerezheti, ha megfelel annak a kritériumrendszernek, melyet a tulajdonos, vagyis a Mórahalmi Önkormányzat előír. A kritériumok nem szigorúak, jó minőségű, homokháti termékeknek kell lenniük.


A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza a „Kenyérváró” fantázianevet kapta, mely eredetéről végezetül álljon itt pár mondat:
„20 kilométerre a várostól (Szeged) magasabb domb emelkedik az országút mellett. „Kenyérváró” dombnak hívták. Nevét onnan kapta, hogy a juhászok délidőben ezen a dombon pihentek meg. Innen már messziről lehetett látni, ha a feleség, vagy a gyerek hozta az ebédet. A szájhagyomány szerint az egyik juhász várakozás közben a domb tetejébe szúrta pásztorbotját és azt jövendölte a többieknek: "Möglássátok ide éccő még templomot építenek!" A jóslat 1892 május 16-án valósággá vált. Ekkor nagy ünnepség keretében Szeged-alsóközponton, (ma Mórahalmon) Tisza Lajos kormánybiztos sürgetésére, felépült és megalakult a város kihelyezett polgári intézménye, és felavatták a dombon épült kápolnát.


2010 nyarán reményeink szerint felavathatjuk a „Kenyérvárót”, mely Homokháti Portékáival, szolgáltatásaival, férfiak, gyermekek és feleségek életének részese lehet és mindenki kedvére megveheti majd itt az ebédre valót, vagy viheti jó hírünket a nagyvilágba.